Spelregler
Monopol
När det är dags för Monopol är det inte alltid lätt att veta vart du ska börja. Till en början kan det vara intressant att veta vart spelet faktiskt kommer ifrån. Det hela startade i början av 1900-talet när en dam vid namn Elizabeth J. Magie uppfann ett spel som hette The Landlord’s Game. Det är föregångaren till Monopol. Drygt 30 år senare uppfanns det Monopol-spelet vi känner till idag. Vad är egentligen Monopol och vad går det ut på?
Vad går spelet ut på?
Monopol är ett spel som går ut på att på ett så gynnsamt sätt som möjligt antingen köpa, hyra ut eller sälja olika fastigheter eller annan egendom som tågstationer eller vattenverk. Spelplanen består av fastigheter och annan egendom. I slutändan går det ut på att vinnaren har köpt hela spelplanen och äger all egendom samt fastigheter.
Hur spelar man?
Du flyttar de olika spelpjäserna som finns runt spelplanen. För att bestämma hur många steg du får gå slår du en tärning. Du kan därefter hamna på olika plattor på spelplanen. När du slår tärning och hamnar på en fastighet eller någon typ av egendom kan du välja att köpa denna. Om du avstår att köpa en fastighet eller egendom startar bankiren en auktion på den plattan. Om du hamnar på någon tomt som ägs av en annan spelare får du betala hyra. Hyran bestäms utefter vilken gata eller fastighet som spelaren äger. Om du inte har råd att betala hyran kan du använda någon av dina tomter som pant. Den som i slutändan har inkasserat allas pengar och äger alla tomter, vinner!
Regler
- Du behöver vara mellan två till åtta spelare
- Sortera de olika chans och allmänning korten ut på spelplanen
- Varje spelare väljer en spelpjäs
- Utse en bankir – dela ut pengar enligt överenskommelse beroende på vilka valörer ditt Monopol har
- Slå tärning vem som börjar spela – den som får högst får starta igång spelet
Spelregler
500 kortspel
500 är ett kortspel som går att beskriva som en lite enklare variant av det kända kortspelet canasta. Kortspelet 500 går att spela med 2 till 8 spelare och en kortlek. Är det 5 eller fler spelare är det rekommenderat att två kortlekar blandas ihop och används. Kort sagt går kortspel femhundra ut på att nå 500 poäng.
Hur spelar man 500?
Vad är 500 regler? 500 kortspel har rätt enkla spelregler och här kommer en förklaring. Alla spelare tävlar om att nå 500 poäng. Spelarna börjar med 7 kort i sina händer, resten lägger man i en hög på bordet. Det första kortet i högen ska lägger man sedan upp bredvid korthögen. Spelomgångarna innebär att alla spelare ska göra sitt yttersta för att bli av med korten de har i handen.
500 kortspel regler
En omgång i spelet börjar med att spelaren drar ett kort. Detta drar spelaren från högen på bordet, men spelaren kan även välja att ta upp ett kort från spelhögen eller hela högen med de lagda korten. Väljer spelaren att ta hela spelhögen måste han/hon dock lägga ner en kombination med tre kort. Ett av dessa korten måste komma från högen, annars kommer denne bli straffad med att förlora 100 poäng.
Efter spelaren plockat upp kort ska denne lägga ner ett, eller flera, på spelhögen. Det kortet ska ligga så de underliggande korten inte syns. Efter ett visst antal rundor kommer spelhögen vara rätt stor.
Kombinationer
Efter att en spelare dragit kort kan denna välja att lägga en kombination. Detta är endast ett måste ifall spelaren plockat upp hela spelhögen. Men kan göras även när endast ett kort plockats upp. Alltså, om spelaren tagit upp hela spelhögen måste den lägga en kombination med ett kort från spelhögen. Det är även möjligt att bygga ut en kombination som spelaren innan lagt ner. En kombination kan vara tre kort av samma valuta, eller en stege.
En utbyggd kombination kommer ge poäng till spelaren som gjorde utbyggnaden. Till exempel om en spelare lägger ut tre damer kan nästa spelare lägga en dam som utbyggnad. Spelare A, som la de tre damerna, får då ett poäng för korten. Spelare B får två med sin utbyggnad.
Slänga ett kort
Skulle en spelare inte ha möjlighet att skapa en kombination kan denna avsluta en omgång genom att välja att slänga ett av sina kort. Kortet lägger spelaren sedan högst upp i spelhögen och sen är det nästa spelares tur. Den spelaren fortsätter med att dra ett nytt kort. Sedan fortsätter denna process tills en av två saker sker:
- Om spelaren har slut på kort, antingen genom att de lagts ner i kombinationer eller om det är sista kortet spelaren lägger i sin omgång.
- Ifall korthögen tagit slut och spelaren inte vill ta upp ett från spelhögen.
Hur räknas poängen?
- Kort 2 till 9 har ett värde på 5 poäng.
- 10 – Kung har ett värde på 10 poäng.
- Ess har värdet 5 poäng ifall det läggs som etta. 15 poäng om det ingår i fyrtal eller triss.
- En kombination är värt alla kortens sammanlagda värde.
- Spelaren som går ut först får 50 poäng
- Spelare som har kvar kort räknar ut värdet på korten och drar av det från sin totala poäng.
Spelregler
Skip bo
Ett spel som du säkerligen redan provat på, eller som du åtminstone absolut borde vilja prova på, är Skip bo. Det är en klassiker från år 1967 som tillverkades av skaparna av UNO, och det har bjudit på många skratt sedan dess. Nedan ger vi dig en tydlig förklaring av hur spelet går till, och vi besvarar även följande frågor:
- Hur spelar man Skip Bo?
- Vad är syftet med Skip Bo?
Skip bo regler
Poängen, eller syftet, med Skip bo är att bli av med alla kort i sin ”grundhög” innan de övriga spelarna. Den består av 30 kort om ni är mellan två och fyra spelare, och 20 kort om ni är fem eller sex spelare.
Innan ni kan inleda spelet måste ni utse en spelare att blanda kortleken på 162 kort. Den spelaren ska därefter dela ut en varsin grundhög till samtliga spelare, i vilken varje spelare ska vända upp det översta kortet. De resterande korten som inte blir utdelade ska spelaren lägga fram som en gemensam ”draghög”.
- Spelet börjar då spelaren till vänster om den som delat ut grundhögarna drar fem kort från draghögen. På så sätt skapar spelaren en ”hand”. Handen får bestå av högst fem kort och spelaren får inte dra nya kort förrän handen tar slut.
- Om spelaren fått en etta eller ett Skip bo-kort överst i sin grundhög, eller om ett eller flera sådana kort kom på handen, ska spelaren påbörja nya ”bygghögar” bredvid draghögen. De inleds med ettor och går sedan i ränkeordning tills dess att de avslutas med tolvor. Sedan blir de kastade eller potentiellt återanvända till draghögen om den tar slut. Det får ligga uppåt fyra bygghögar framme på samma gång.
- Spelaren lägger sedan alla sina kort som går att lägga, eller bestämmer sig för att sluta tidigare av strategiska skäl. Därefter är det nästa spelares tur.
- När någon spelare lyckats bli av med sin grundhög, även fast spelaren har kort kvar på handen, har spelaren vunnit omgången.
Spelregler
Svälta räv
Kortspelet svälta räv är enkelt och passar därför både barn och vuxna som vill underhålla sig en kort stund. Det går att spela med två-fyra spelare och det enda ni behöver är en kortlek och en plan yta.
Hur spelar man Svälta räv?
Svälta räv går ut på att ”svälta” alla motspelare genom att få tag på samtliga 52 kort i kortleken. Det kräver både tur och skicklighet, och tar ofta bara en kort stund.
Vad är Svälta rävs regler?
Innan ni kan börja spela måste en spelare dela ut hela kortleken till de deltagande spelarna. Om ni är tre spelare kommer korten att vara ojämna och därför får en spelare ett extra kort på handen. Det gör dock ingen större skillnad.
- Detta kortspel börjar genom att alla spelare lägger upp det översta kortet från sin nedåtvända hög i en varsin ny hög på mitten av ytan ni spelar på.
- Spelarna fortsätter göra samma sak tills dess att två eller flera av de uppåtvända korten har samma färg (ruter, hjärter, klöver och spader). Spelaren som vid ett sådant tillfälle har lagt det högsta kortet får alla korten i högarna som har samma färg men lägre valör. De insamlade korten lägger spelaren i botten av sin egna, nedåtvända hög.
- Om korten tar slut i någon spelares egna hög får spelaren ta upp den nya, uppåtvända högen och spela vidare med dem.
- Spelaren som till sist har lyckats få alla kort vinner spelet.
Alternativa regler
Om du vill göra Svälta räv roligare eller mer anpassat efter situationen du och dina medspelare befinner er i, kan ni även hitta på alternativa regler. Här kan ni exempelvis bestämma att spelaren som just tagit upp kort måste avstå en runda. Eller också kan ni ha som regel att ett visst kort, exempelvis essen, är ”giftiga” och därför alltid förlorar rundan.